Fit blijven en alcohol

door | 16 okt, 2022

Hoe blijf ik fit en kan ik toch genieten van alcohol?

Ben je ondernemer, dan ligt stress eigenlijk altijd op de loer. Je agenda staat bomvol afspraken en o ja, dan heb je ook nog die ene netwerkborrel aan het eind van de middag waar je je gezicht moet laten zien. Ach, één voordeel: kun je dan lekker even ontspannen met een wijntje. Drink je niet? Dan ben je ongezellig. Je kiest dan maar voor rode wijn, want dat is gezond. Toch? Helaas moet ik je uit die droom helpen. Sterker nog, als je niet oppast, levert alcohol je alleen maar meer stress op.

Tegenwoordig vindt iedereen het vrij normaal als je een fles ontkurkt ‘om even te relaxen’. Zeker na een lange werkdag heb je dat immers wel verdiend, zeg een stemmetje in je hoofd. Dat stemmetje is je limbisch brein, het deel in je hersenen dat je emoties, sociaal gedrag en motivatie regelt. Even een korte biologieles: evolutionair gezien spoort je limbisch brein je aan om gedrag te herhalen waar je blij van wordt. Denk bijvoorbeeld aan seks, lekker eten en het checken van je telefoon. Het is ook het deel van je hersenen dat sociaal gedrag beloont door dopamine vrij te geven, het stofje dat je een goed gevoel geeft.

Alcohol ontspant, toch?

In het geval van alcohol werkt je limbisch brein als een beloner. Feit is dat alcohol ontspant bij een matige inname. Alcohol ontspant het centrale zenuwstelsel en verdringt zorgen en angsten naar de achtergrond. Alcohol verdunt het bloed waardoor een betere doorbloeding tot stand komt.

Maar als je echt ontspanning nodig hebt omdat je veel stress op je werk ervaart, dan is alcohol natuurlijk niet de oplossing. Het kan er zelfs voor zorgen dat een gevoel van spanning langer duurt.  Alcohol zorgt ervoor dat de eiwitten uit de spiercellen worden afgebroken ten gunste van energie.

Waarom alcohol nog meer niet goed voor je is, dat hoef ik jou niet te vertellen. Het zijn natuurlijk een heleboel ‘lege’ calorieën die je tot je neemt. Alcohol levert op zichzelf al 7 kcal per gram en dat is meer dan de macronutriënten koolhydraten en eiwitten, die op hun beurt weer 4 kcal per gram leveren. Alleen vetten leveren meer kcal dan alcohol, namelijk 9 kcal per gram. Daarnaast verstoort alcohol je nachtrust, wat juist belangrijk is om fit te blijven.

Hoe kun je mét alcohol dan toch fit blijven?

Gek eigenlijk dat we weten waarom het niet goed voor ons is, maar het toch zo graag drinken. Deels is dat die sociale druk, maar het is ook gewoon lekker! Je kunt er soms echt even aan toe zijn. Ik ga je daarom ook niet vertellen dat je moet stoppen met alcohol. Je kunt best een glaasje drinken én fit blijven. Want als ondernemer is fit blijven erg belangrijk, dat lees je in mijn eerdere blog. Hoe je dat doet, alcohol én fit blijven? Ik geef je hier in dit blog wat tips!

 1. Let op je calorieën tijdens het eten

Als je weet dat je gaat drinken, eet dat niet teveel vet van tevoren. Houd het gewoon lekker gezond. We hebben nogal de neiging te denken: dit wordt toch al een slechte dag. Maar beter is het om de dag te vullen met eiwitten en vezelrijke voeding. Zo houd je wat ruimte over voor de calorieën van de alcohol in de avond.

 1. Gewoon een atje trekken

Zo min mogelijk drinken is natuurlijk het beste. Wil je toch graag dat dronken gevoel krijgen, dan is snel drinken effectiever, zeker op een lege maag. Gaat het je niet om het dronken worden, maar om het genieten van je drankje, dan kun je juist beter op een volle maag drinken en de drankjes verspreiden over de avond. Zo heb je de volgende dag ook minder last van een kater.

 1. Toch maar gaan voor rode wijn?

Ben je van plan om te drinken, kies dan bij voorkeur voor alcohol die laag is in calorieën. Droge wijnen, light bier en sterke drank is dan verstandiger dan de hele avond aan het bier. Hier een kort overzicht van de calorieën per glas:

 • Zoete witte wijn:   144 kcal
 • Rode wijn:               123 kcal
 • Bier:                           115 kcal
 • Rosé                          107 kcal
 • Droge witte wijn: 101 kcal
 • Wodka                      87 kcal
 • Champagne           58 kcal
 • Whisky                    45 kcal
 1. Drink alcohol op een rustdag

Door zoveel mogelijk tijd te nemen tussen het drinken van alcohol en je training, ga je de spierafbraak zo goed mogelijk tegen. Tijdens het sporten ontstaat melkzuur in de spieren. Na het sporten ruimt je lichaam het melkzuur weer op. Als je alcohol drinkt na het sporten, duurt het opruimen van het melkzuur langer. Je lichaam is dan druk met het afbreken van de alcohol. Omdat er langer melkzuur in je spieren zit, kun je meer last van spierpijn krijgen. Een derde helft is dus niet zo’n goed idee.

 1. Vermijd het katerontbijt

Het welbekende katerontbijt zit vaak vol met vetten. Kies als je fit wilt blijven, juist voor een eiwitrijk ontbijtje met vezels. Om toch wat aan die kater te doen, zorg dan dat je lang in bed blijft om te herstellen. Gevolgd dus door dat gezonde ontbijt. En water drinken, veel! Drink liever geen koffie, dan droog je nog verder uit. Vermijd ook even de felle zon, daar kun je nog meer hoofdpijn van krijgen. En die paracetamol, die helpt ook. Beetje uitgerust? Zorg dan voor wat beweging, maar niet tè fanatiek.

Laten we het samen leuk houden!

Kortom, afhankelijk van wat je wilt bereiken en wat je doelen zijn, kun je veelal best eens een glaasje drinken. Het moet ook leuk blijven toch? Weten wat Journey Gym kan betekenen om jouw doelen te bereiken? Neem dan vrijblijvend contact op!

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!