Spierpijn goed of slecht?

door | 9 mei, 2023

Iedereen kent het wel, je hebt fanatiek getraind en na de work-out voel je je lekker vermoeid maar heb je nog nergens last van. Maar soms al een aantal uren daarna en de volgende dag en zeker de dag erna is het leven een ware hel.

Jawel, je hebt een spierkater, ook wel genoemd als verlate spierpijn. In de technische termen wordt dit DOMS genoemd, Delayed Onset Muscle Soreness.

 

WAT IS NU PRECIES DELAYED ONSET MUSCLE SORENESS OF DOMS?

Doms is een specifieke spierpijn en -stijfheid die optreedt NA een zware fysieke inspanning. Het is dus logisch dat het verlate spierpijn die ook wel eens spierkater genoemd wordt.

Een spierkater is wellicht voor iedereen herkenbaar: de bewegingen zijn beperkt en pijnlijk vooral in de spieren die arbeid verricht hebben. 

 WAT VEROORZAAKT NU VERLATE SPIERPIJN?

 Wanneer we onze spieren zwaarder belasten dan dat ze gewend zijn, ontstaan er microscopisch kleine scheurtjes in onze spieren.

In tegenstelling tot wat men oorspronkelijk dacht, zijn het niet deze spierscheurtjes, het opgebouwd melkzuur of afvalstoffen die de pijn veroorzaken maar wel het herstelproces dat op gang gebracht wordt.

Na de inspanning, sturen je beschadigde spieren ontstekingssignalen naar je lichaam om het wederopbouwproces op gang te brengen.
Macrofagen zijn witte bloedcellen die naar je spieren worden gestuurd om het beschadigde weefsel op te ruimen, zodat je spieren weer kunnen opbouwen.
Deze initiële ontstekingsreactie stuurt ook vocht naar je spieren, waardoor ze opzwellen wat ook zorgt voor extra spanning en pijn.

Een andere stof, bradykinine genaamd, wordt ook naar je spieren gestuurd om te helpen bij het herstel.
Bradykinine veroorzaakt een toename van de zenuwgroeifactor en dit maakt je zenuwuiteinden gevoeliger waardoor je meer pijn ervaart.

Hoe kan je het beste omgaan met flinke spierpijn?

DOMS kan pijnlijk zijn, maar het is tijdelijk; de pijn en stijfheid zullen 24-72 uur na de training pieken om daarna vanzelf te verdwijnen. 

Magnesium kan goed helpen

Magnesium helpt de verkrampte spieren, bloedvaten en zenuwen te ontspannen. Het helpt goed bij het herstel van de spieren na het sporten.

Magnesium kan je vinden in groente, noten, zaden en peulvruchten maar het is ook van belang om dit te supplementeren, helemaal als je regelmatig sport.

Journey Gym heeft een goede kwaliteit magnesium op voorraad in de gym.

Water drinken

Voldoende water drinken is zeker bij DOMS aangeraden. Het herstelproces vraagt veel vocht om afvalstoffen af te voeren en bouwstoffen aan te brengen.

Beweging
Rustig bewegen helpt effectief als je DOMS hebt zolang het maar licht houdt: een lange wandeling, wat fietsen, zwemmen, een licht yoga sessie zonder al te diep te stretchen zijn ideaal.

Goede nachtrust
Spieren herstellen als het lichaam in rust is, vooral tijdens de slaap. Zorg daarom voor een optimale nachtrust van zeker 7-9 uur slaap.

Tijd
Hoe pijnlijk op het moment ook, een spierkater is tijdelijk. Geef het tijd en de pijn verdwijnt.
Wat achterblijft zijn spieren die weer een beetje sterker zijn geworden.

Is spierpijn dus goed of slecht?

DOMS is het gevolg van een uitzonderlijke belasting van je spieren of dit nu door krachttraining, langdurige cardio of fysieke arbeid komt.

Naarmate je meer traint of werkt, worden je spiervezels sterker en ben je minder vatbaar voor spierpijn na de activiteit.

Een veelgehoorde misvatting is dat je na elke training zware spierpijn moet hebben als je spieren wilt opbouwen, dit is zeker niet het geval!
Als je een getraind lichaam hebt, dan zal fysieke inspanning niet leiden tot spierpijn, en zelfs bij een verhoogde intensiteit zal het lichaam maar matige pijn ervaren. Je hoeft dus niet per sé spierpijn te hebben na een goede training en dit betekend dan ook niet dat je geen spiermassa opbouwt.

Gewoon lekker regelmatig blijven trainen dus en af en toe die spierpijn voor lief nemen, no pain no gain!

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!