Nog steeds niet fit?! Het komt door het “setpoint”.

door | 8 mrt, 2021

“Een belangrijke functie & filosofie van het immuunsysteem”

HET SETPOINT

Het immuunsysteem is het meest dominante domein in het 6 domeinen model. Als dit domein niet optimaal functioneert, ontstaat er een disbalans in het lichaam. Het lichaam raakt hierdoor steeds verder van zijn of haar set-point. Wat is het set-point? Dat lees je hieronder.

Het set-point is het beste te omschrijven als het punt waar alles in balans is. Geen overmatige immuunreacties, een optimaal slaapritme, een diafragmale ademhaling, en ga zo maar door. Ook heeft het set- point veel te maken met de bloeddruk, het lichaams- gewicht en de fysieke conditie van een persoon.

Hoe verder iemand afwijkt van zijn of haar set- point, hoe ongezonder deze persoon is en hoe meer fysieke klachten zich zullen ontwikkelen.

HIERONDER 2 VOORBEELDEN

VOORBEELD 1

  • Je wijkt fysiek af van je set-point door veel gewicht aan te komen.
  • Het immuunsysteem moet meer actief worden vanwege het toegenomen vetpercentage en het toegenomen aantal genuttigde calorieën.
  • Vanwege de impact die dit maakt op het circadiaan ritme (biologische klok), vermindert de kwaliteit van je slaap.
  • Door af te wijken van je slaapritme creëer je een disbalans in de hormonen Ghreline en Leptine waardoor je vaker trekt hebt en je je minder snel verzadigd voelt.
  • Hierdoor trigger je in de loop der tijd meerdere relaties binnen het 6 domeinen model die ervoor zorgen dat elk domein verder van het set-point komt te liggen. De vicieuze cirkel.

VOORBEELD 2

  • Iemand is van jongs af aan een “mond-ademhaler”.
  • Een mond ademhaling is sterk gekoppeld aan ons ‘Fight or Flight’ mechanisme. Hierdoor creëert een mondademhaling bij mensen een gevoel van meer stress en onrust in het lichaam.
  • Vaak creëert een gevoel van stress slaapproblemen. Of fysiek door een verminderde prikkeling van de N. Vagus, soms psychologisch door een onrustig gevoel in het lichaam.
  • Klanten die door hun mond ademen hebben tot wel 38% minder speeksel in hun mond. Dit leidt tot een verminderde kwaliteit van het gebit: van meer tandvleesontsteking tot een verminderde kwaliteit van de mondflora.
  • Deze mondflora wordt door zo doorgeslikt. De bacteriële stammen die hierin zitten, komen terecht in de darmflora en kunnen daar voor een dysbiose zorgen (het ontregelen van bepaalde bacteriële stammen). Dit kan op zijn beurt leiden tot een verminderd vermorgen om vitamine en mineralen op te nemen en een fysiek onvermogen om efficiënt energie aan te kunnen maken.

Beide voorbeelden worden in de praktijk met regel- maat getroffen en zijn een mooi voorbeeld hoe alle 6 domeinen samenwerken om dicht bij het set-point te blijven. Maar als er iets misgaat, kunnen ze elkaar ook juist als domino stenen uit balans brengen. Hoe verder een klant van het set-point af is, hoe meer er nodig is om alle 6 domeinen om weer te herstellen en een optimale vitaliteit te kunnen ervaren.

RELATIES MET ANDERE DOMEINEN

Hieronder 5 onderbouwde manieren die aangeven hoe de domeinen slaap, ademhaling, stress, bewegen en voeding een sterke relatie hebben met het immuunsysteem.

SLAAP

Afwijken van het circadiaanritme (ons 24-uurs ritme) triggert dezelfde stress response in ons lichaam als psychologische en fysiologische stress. Via deze weg heeft dit een negatieve invloed op de doorlaatbaarheid van onze darmen en leidt tot een verhoogde ontstekingsgevoeligheid in het lichaam. (1)

ADEMHALING

Een goede diafragmale ademhaling heeft een positieve invloed op de mate van ontstekingsmediatoren in ons lichaam zoals IL-1, IL-8 en MCP. Heeft een klant juist een borst ademhaling? Dan is het lichaam minder efficiënt in het verwerken van deze stoffen en zal het immuunsysteem sterker betrokken worden bij het verminderen van deze ontsteking. (2)

STRESS

Fysiologische stress heeft een sterke impact op lange termijn gezondheid en het immuunsysteem kent hier een belangrijk rol in. Zo leidt het werken in ploegen- diensten tot stress op het lichaam en kan het risico op borstkanker verhogen met wel 8.9%, afhankelijk van hoe lang er al in ploegendiensten gewerkt wordt. (3)

BEWEGEN

Inactiviteit in de vorm van zitten, leidt niet alleen tot een verlaagd metabolisme en het opslaan van ectopisch vet. Hoe langer je zit op een dag hoe minder lang je leeft. (!) (4)

VOEDING

In onze cultuur is ‘het ontbijt’ heel belangrijk gemaakt en wordt een hoge maaltijd frequentie gestimuleerd. Echter heeft dit voor ons immuunsysteem zeker niet de voorkeur. Door deze hoge maaltijd frequentie daalt bijvoorbeeld de aanwezigheid van het eiwit glut-4 in ons lichaam, wat verantwoordelijk is voor de opname van glucose uit ons bloed. Zo triggeren onze voedingsgewoontes tal van ‘negatieve’ effecten op ons lichaam. (5)

gratis

De cheatsheet voor meer energie en gemakkelijk gewichtsverlies!

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!