Meditatie, zweverig? of werkt het echt?

door | 11 dec, 2022

Waar komt meditatie vandaan?

Als eerst moeten we ons afvragen waar meditatie vandaan komt voordat we het enigszins kunnen begrijpen, is mijn mening. Voor zover ik kan zien is mediteren of meditatie ontstaan als onderdeel van het vedische hindoeïsme. Dit is het oudste geloof waarbij

meditatie als onderdeel werd gebruikt om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. In India zijn er geschriften gevonden die meer dan 5000 jaar oud zijn waar men al schrijft over meditatie. Tot nu toe nog best zweverig he. Ik zal je verder de details besparen over het hindoeïsme. In de 20ste eeuw ontstond er weer opnieuw belangstelling voor meditatie in America. Dat is ook waar we in het heden mee te maken hebben.

 

Wat is meditatie

Laten we eerst eens dieper ingaan op wat meditatie nu eigenlijk is. Meditatie is een breed scala van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio wat weer is afgeleid van het werkwoord meditari dat nadenken of overdenken betekend.

Het komt erop neer dat je een techniek ontwikkeld om je geest tot rust te laten komen.

Om er nog wat dieper op in te gaan, door verschillende lagen van ons zelf heen gaan om bij ons bewustzijn te kunnen komen en een gevoel van rust ervaren.

 

Is meditatie hetzelfde als mindfulness

Mediteren en mindfulness lijken wel op elkaar maar ze zijn toch niet helemaal hetzelfde.

Mediteren is een manier om tot stilte te komen en mindfullness is een staat van zijn waarbij je met volle aandacht in het moment bent. Het doel van beide is stoppen met nadenken en rust creëren.

 

Wat doet meditatie?

Wat zijn de effecten van meditatie en waarom zou ik dit gaan doen. Meditatie heeft een groot aantal voordelen. Dit zijn belangrijkste voordelen:

  • Lagere hartslag, lagere bloeddruk en verlaagde cortisolwaarden (minder stress)
  • Verminderd ontsteking en het versterkt je immuunsysteem
  • Verbeterd geheugen, emotionele controle en concentratie
  • Ontwikkeling van de hersenweefsel en nieuwe zenuwuiteinden worden beïnvloed
  • Betere slaap
  • Een gelukkiger gevoel

Het wordt nu al een stuk minder zweverig volgens mij. Je hebt nu in ieder geval een duidelijk beeld van wat meditatie voor je kan betekenen en wat het je kan brengen.

 

Hoe moet ik mediteren?

Als je nu toch bij jezelf denkt, oké het lijkt me goed om hier eens mee te beginnen, hoe moet je dan precies beginnen en wat moet ik dan doen?  Als eerste moeten we helemaal niets. De druk dat iets moet wil je loslaten. Er is hier geen goed of fout.

Zoek een ruimte waar je comfortabel kunt zitten of liggen. Er zijn verschillende manieren om te beginnen. Het kan gewoon in stilte of juist met een rustig muziekje erbij, je kan ook met een geleiding zoals in de app meditation moments. Op YouTube vind je ook verschillende soorten muziek om te mediteren. Je kunt beginnen met een paar minuten in de ochtend en denk verder niet aan hoe het zou moeten. Je blijft gewoon stil zitten of liggen, eventueel luister je naar de muziek. Je laat je gedachten gewoon voorbijkomen. Net als wolken. Ze komen en gaan. Als je wordt afgeleid denk je weer aan je ademhaling. Laat de spanning los en je voelt je vanzelf relaxter worden. Er komt een gevoel van rust over je heen. Nogmaals! Je moet niets! Het is gewoon rustig stil zitten.

In het begin zal het best lastig zijn en dan begin je met een paar minuten. Je kunt dit opbouwen naar maximaal 20 minuten.

 

Hoe vaak moet ik mediteren?

Uit onderzoek is 2 x 20 minuten per dag voldoende. Maar je kunt hier zelf natuurlijk een draai aan geven. Als jij 1 x per dag 5 minuten wilt mediteren is dat ook prima. Kijk hoe het je bevalt en wellicht bouw je het zelf uit naar een langere tijd.

Mocht je willen beginnen met mediteren wens ik je heel veel succes en ik ben erg benieuwd welke positieve effecten jij gaat ervaren!

Om je toch op weg te helpen, heb ik hier vast een video met een ademhalingsoefening. Deze oefening kan je tevens helpen om je slaap te verbeteren.

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!