Losse gewichten vs Apparaten

door | 13 nov, 2023

Krachttraining met losse gewichten of apparaten; waar doe je goed aan?

Wat werkt beter voor je algehele gezondheid en je lichaam, is dat trainen met apparaten zoals een leggpress of de smithmachine of juist trainen met losse gewichten zoals dumbbells, kettlebells, barbells etc.?

In deze blog vertel ik je de verschillen die erbij komen kijken zoals coördinatie, stabiliteit, ontwikkeling van de spier, krachttoename en bewegingspatroon.

Losse gewichten

Laten we het eerst eens over de vrije gewichten hebben zoals een barbell (stang), kettlebell en dumbbell.

Het trainen met deze losse gewichten vergt altijd meer coördinatie omdat het samenspel tussen de verschillende receptoren in de spier meer geactiveerd wordt. Dat wil zeggen dat het trainen met weerstand en los gewicht je brein leert om de juiste spieren (krachtleverende- en stabiliserende spiergroepen) te activeren om de gewenste beweging te bereiken.

Ook spreekt je lichaam meer spiervezels en (kleinere) spieren aan op het moment dat je met losse gewichten traint.

Daarnaast train je hiermee ook dynamischer en word je motoriek beter ontwikkelt.

Denk maar eens na, een goede transfer naar jouw dagelijkse situatie waarbij je je lichaam moet inzetten zoals werk, sport, hobby’s enz. kan alleen plaatsvinden wanneer die bewegingen daadwerkelijk overeenkomen wanneer je traint met bewegingsstructuur, synchronisatie, stabiliteit etc.

Jij kan dus jouw dagelijkse handelingen vergemakkelijken door in jouw training oefeningen te doen die jouw lichaam elke dag moet doen.

Denk maar aan de zware boodschappentas tillen, een aantal keer per dag de trap op en af lopen, huishoudelijk werk zoals stofzuigen maar ook bewegingen zoals bukken, door de knieën zakken etc. 

Deze handelingen en bewegingen makkelijk uitvoeren kan je alleen realiseren door te trainen met vrije gewichten.

De grootste voordelen nog even op een rijtje:

  • Positief effect op zenuwstelsel
  • Verbetering botdichtheid
  • Positief effect op bloedbanen
  • Toename spiermassa
  • Verbeterd samenspel van hormonen
  • Makkelijker gewicht verliezen
  • Betere lichaamshouding
  • Positief effect op je emotionele welzijn

Apparaten/machines

Nu hoef je de apparaten in de sportschool zeker niet links te laten liggen. Ook hiermee zijn er echt wel pluspunten die jou gaan helpen sterker te worden.

Neem bijv. de machinale legg extension of legg curl, deze heb je binnen enkele minuten onder de knie terwijl je bij het aanleren van een correcte deadlift gerust een hele training kan besteden. En dan nog moet je aan de deadlift maanden sleutelen om deze te perfectioneren zodat je tevreden bent over de uitvoering.

Ook tijdens een revalidatie traject is de keuze om te trainen met apparaten soms veiliger omdat dit meer stabiliteit geeft in de oefening. Machines geven dan de mogelijkheid om de verzwakte spiergroep(en) alsnog te versterken.

Daarnaast kan je met apparaten beter een spiergroep ‘isoleren’ waardoor je een bepaalde spier gerichter aanspreekt.

Als voorbeeld bij een barbell row, je onderrug moet dan ook best veel werk verzetten terwijl je met een apparaat volledig op je bovenrug kunt focussen.

En vooral dit laatste lijkt een groot voordeel om te trainen met apparaten, je kunt spiergroepen beter isoleren ook bij samengestelde oefeningen.

 

Onderzoeker en hypertrofie-expert Brad Schoenfeld zegt over training met apparaten vs. losse gewichten het volgende:

Beide hebben hun plaats in hypertrofietraining. Het voordeel van vrije gewichten (de betrokkenheid van stabiliserende spieren) is het nadeel van machines, terwijl het voordeel van machines (de focus op individuele spieren) het nadeel van vrije gewichten is. Maar je hoeft helemaal niet te kiezen. Spiergroei is juist gebaat bij een combinatie van losse gewichten en apparaten.”

Wil jij sterker worden?

Wil jij werken aan meer krachtopbouw en spiergroei?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met Journey Gym Arnhem en laat je verbazen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van krachttraining.

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!