Waarom je meer vet op je buik vasthoudt

door | 25 jul, 2022

Door middel van een huidplooimeting (vetmeting) met een harpenden skinfold tang meet je de huidplooi van 7 verschillende plekken op je lichaam. Op deze manier kan je je vetpercentage uitrekenen en het zegt ook iets over je hormoonbalans.

We meten op 7 verschillende plekken de dikte van de huid (huidplooi). Dit doen we bij de triceps, borst, middenrif, schouderblad, heup, buik en bovenbeen. Deze waarden kun je zelf  bewaren om later de progressie te meten. We kunnen met deze waarden ook het vetpercentage uitrekenen net als de vetvrije massa.

We kunnen nog een stapje verder gaan om te kijken of je op bepaalde plekken meer vet vasthoudt dan andere. Dit zegt iets over een bepaald hormoon. Hieronder leg ik uit welk hormoon bij welk lichaamsdeel hoort.

Je hebt heel veel hormonen in je lichaam en met deze huidplooimeting krijg je een beeld van een aantal hormonen. Lang niet allemaal.

Een ideaal vetpercentage voor mannen is tussen de 10 en 15 procent en voor vrouwen tussen de 15 en 20 procent.

LET OP: Dit moet wel in combinatie met een vorm van krachttraining zijn.

De triceps plooi is gelinkt aan het hormoon testosteron. Dit is het mannelijke hormoon wat ervoor zorgt dat je genoeg spiermassa aanmaakt en een goed werkend krachtig lichaam hebt. Dit geld ook voor vrouwen. Mannen en vrouwen hebben testosteron nodig om een goed werkend lichaam te hebben.

De borstplooi is gelinkt aan testosteron en is een indicator van je stressmanagement. Hoe beter je tegen stress kunt hoe dunner de borstplooi is. Deze plooi hang ook samen met de behoefte van zink. Hoe dikker de plooi, hoe meer behoefte er is aan zink. Zink is erg belangrijk voor het hormoon testosteron. De behoefte aan zink bij mannen is hoger dan bij vrouwen. Zink speelt een grote rol bij het immuunsysteem, de nagels en de haren.

De middenrifplooi is gelinkt aan het schildklierhormoon. Dit hormoon bepaalt je stofwisseling en metabolisme. Dit betekent hoe snel je afvalt en hoeveel energie je lichaam verbruikt. Een dunne plooi zegt dat je stofwisseling optimaal werkt. Zware metalen, stress en suiker vertragen de functie van de schildklier en verdikken deze huidplooi.

De schouderbladplooi is gelinkt aan het hormoon insuline en de genetische tolerantie van koolhydraten.

Het vertelt hoe makkelijk of moeilijk je lichaam van nature koolhydraten kan verwerken.

Hoe kleiner de plooi, hoe beter je stofwisseling van koolhydraten werkt.

Als je een plooi dikte van onder de 10 mm hebt, kan je lichaam kwaliteitsvolle koolhydraten goed verwerken en zal je ze ook op regelmatige basis mogen eten. Als de plooi hoger is dan 15 mm, is het op dat moment beter voor je lichaam om minder koolhydraten te eten maar wat meer eiwitten en vetten. Verder zegt deze meting ook iets over de ontstekingswaarden.

De heupplooi is gelinkt aan het hormoon insuline en dan met name het koolhydraatbeheer. Als deze plooi te groot is zegt het iets over de ratio tussen koolhydraten eten en te weinig sporten. Dit creëert schommelingen in de bloedsuikerspiegel en zal het hormoon insuline ontregelen. Deze plooi kan je wel snel veranderen. Als je weinig beweegt en slecht eet, zal deze plooi het snelst dikker worden. Dit zijn de bekende love handles.

De buikplooi is gelinkt aan het hormoon cortisol, oestrogeen en insuline.

Deze plooi geeft voornamelijk informatie over stressmanagement en je energieniveau. Als je vaak moe opstaat of vermoeid bent gedurende de dag, je hoofd niet optimaal werkt, is dit een teken dat je lichaam niet optimaal werkt. Training, voeding en slaap zijn niet in balans om stress tegen te kunnen gaan. Deze plooi is de beste indicator van je prestaties, thuis of op het werk, in sport en in het dagelijks leven.

Als je bovenstaand niet op orde hebt houd je meer vet vast op je buik.

De bovenbeen plooi wordt gelinkt aan oestrogeen en laat het vermogen zien van de lever om zware metalen, milieutoxines en xeno-oestrogenen te verwerken. Verder vertelt het hoe goed je darmen functioneren en hoe diep je slaap is.

Je hebt nu een aardig beeld over wat jouw lichaam je allemaal kan vertellen door middel van een huidplooimeting. Wil je meer informatie of dieper in gaan op deze stof? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!