Hormonen bepalen je uiterlijk

door | 3 mei, 2021

Hormonal Balance can save your life!

Hormonen

Hormonen zijn de boodschappers van het lichaam. Ze zorgen voor alles wat er in het lichaam gebeurt. Ze werken als een soort slot en sleutel. De hormonen zijn de sleutels en de receptoren zijn de sloten. Een sleutel kan een slot openen en sluiten. Elke sleutel (hormoon) past ook maar op 1 specifiek slot (receptor). De hormonen worden aangemaakt door klieren en organen.

De hersenen sturen de hormonen aan maar de hormonen kunnen ook feedback geven aan de hersenen.  

Hormonen zijn o.a. verantwoordelijk voor hoe jij je voelt, hoe je lichaam eruitziet en waar je lichaam het vet vasthoudt. Hormonen regelen heel veel in het lichaam. Alle hormonen reageren op elkaar. Als er dus één uit balans is zal die een rimpeleffect geven aan de rest van de hormonen. De balans is dus erg belangrijk.

Er zijn heel veel verschillende hormonen en we weten nog lang niet alles over de werking van al die hormonen. Er zijn natuurlijk wel een paar bekende en die leg ik hieronder uit.

 

Insuline

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en reguleert de bloedsuikerspiegel. Zodra jij suiker eet gaat je bloedsuikerspiegel omhoog in je bloed en zal je alvleesklier insuline afgeven om die weer omlaag te brengen. Doe je dit extreem vaak zal je alvleesklier uitgeput raken en heb je diabetici type 2. Zorg goed voor je alvleesklier!

Bij een teveel aan insuline houd je meer vet vast op je heupen (love handles).

 

Cortisol

Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en wordt ook wel het ‘stress’ hormoon genoemd. Als het lichaam stress ervaart zal cortisol worden aangemaakt. Dat is juist heel goed. Want cortisol zorgt er namelijk ook voor dat de ontstekingen worden geremd. Het is onze natuurlijke ontstekingsremmer. Echter, langdurige stress en dus ook langdurige verhoogde levels van cortisol is juist ongezond. Dit kan de opbouw van spiermassa en het verbranden van vet in de weg staan. Als het cortisol hoog is zijn o.a. testosteron en groeihormoon laag.

Bij een te veel aan cortisol houd je meer vet vast op je organen en op de buik.

Oestrogeen

Oestrogeen wordt aangemaakt in de eierstokken en vetcellen en wordt ook wel het vrouwelijk hormoon genoemd. Iedere man heeft ook oestrogeen in zijn lichaam. We hebben oestrogeen voor onze botten. Te veel aan oestrogeen bij de man kan zorgen voor vrouwelijke vormen zoals meer vet op de borsten en een verlaging van testosteron.

Bij een teveel aan oestrogeen houd je meer vocht en vet vast, bij de mannen zie je dat op de borst en buik.

 

Groeihormoon

Groeihormoon wordt aangemaakt in de hypofyse en wordt ook wel het verjongingshormoon genoemd. Groeihormoon is verantwoordelijk voor het versnellen van de vetstofwisseling.

Groeihormoon is ‘s nachts het meest actief. Daarom is een goede nachtrust ook zo belangrijk.

Bij een tekort aan groeihormoon val je minder af en zal je meer vet vasthouden.

 

Thyroid (Schildklierhormoon)

Het schildklierhormoon wordt aangemaakt in de schildklier is verantwoordelijk voor je stofwisseling en je metabolisme. Het schildklierhormoon zorgt er dus voor hoeveel en hoe snel jij afvalt. Met chronische stress zal het schildklierhormoon niet goed werken.

Als je een tekort hebt aan schildklierhormoon zal je basaalmetabolisme een stuk lager worden en is het onmogelijk om gewicht te verliezen.

 

Testosteron

Testosteron wordt aangemaakt in de bijnieren en wordt ook wel het mannelijk hormoon genoemd. Vrouwen hebben dit hormoon ook in hun lichaam alleen in veel mindere mate. Testosteron is verantwoordelijk voor de mannelijke karakteristieken en spiergroei. Dit hormoon is erg belangrijk voor hoe je eruitziet (bodycomposition).

Bij een tekort aan testosteron is het bijna onmogelijk om spiermassa op te bouwen en vet te verliezen.

Zoals je kunt lezen is het erg belangrijk om balans tussen deze hormonen te hebben.

Iedereen die sport bij Journey gym by Jamie krijgt de mogelijkheid om elke 6 weken een huidplooimeting te laten uitvoeren. Op deze manier krijg je niet alleen inzicht in je vetpercentage maar ook waar het lichaam vet vast houdt. Op deze manier kan je ook zien welke hormonen er mogelijk uit balans zijn en welke hormonen we moeten verbeteren d.m.v. training, voeding, levensstijl, en slaap.

gratis

De cheatsheet voor meer energie en gemakkelijk gewichtsverlies!

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!