Hoe blijf je nu fit en gezond?

Met de 6 domeinen natuurlijk!

door | 15 dec, 2020

We gaan zeker niet bij de pakken neerzitten en als het niet linksom kan dan doen we het rechtsom!

Ik ga jullie fit en gezond houden deze aankomende periode en ik heb er zin in!

Dat de sportscholen dicht zijn en er ook geen PT training gegeven mag worden hoeft geen belemmering te zijn voor jouw gestelde doelen. Zelfs als je nog niet begonnen was met jouw levensverandering maar het idee van een gezonder, slanker lichaam wel in je hoofd zit hoef je nu niet te denken dat je weer een hele tijd moet wachten om te beginnen.

Ik ga jou helpen om juist in deze periode een goede start te maken met een energiek en fit lichaam.

Lift mee met mijn blogs, tips, voedingsadvies, work-outs en enthousiasme!

Middels de 6-domeinen (slaap, stress, voeding, immuunsysteem, beweging en ademhaling) ga ik jullie online begeleiden met jullie journey (reis).

Jouw journey kan zijn meer energie willen, fitter worden, uitgerust wakker worden, gedrag veranderen,  etc.

Alles wat je hier leert kun je toepassen op jouw leven. De 6-domeinen staan continu met elkaar in verbinding en je zult merken dat als je een domein hebt verbetert er automatisch meerdere volgen.

 

Slaap:

Slaap wordt mega onderschat en veel mensen hebben slaapproblemen. Slaap is ook gelinkt aan je voeding, ademhaling en de andere domeinen.

Zowel fysiek als mentaal is je slaapkwaliteit van essentieel belang.

Alle herstelwerkzaamheden van je immuunsysteem worden gedaan in je slaap. Dit wordt ondersteund door de lever. Maar ook in je spieren en cellen. Ook regelt het je eetlust, lichaamsgewicht en de keuzes van je voeding.

Denk maar na, na een nacht slecht slapen heb je overdag veel meer behoefte aan koolhydraten.

Mentaal heb je een goede nachtrust nodig om overdag goede beslissingen te maken, te leren en te adapteren en een goede bescherming te hebben t.a.v. stress. Ook in ons emotionele circuit speelt een goede nachtrust een belangrijke rol.

En in je slaap is je lichaam bezig met de preventie van verschillende ziektes en ontstekingen.

Dit is nog maar een kleine samenvatting van wat er in jouw lichaam allemaal gebeurt als je slaapt.

Nu begrijp je misschien al beter waarom alles wat je overdag doet en eet effect heeft op jouw slaapkwaliteit.

Ik ga hier in een andere blog nog veel dieper op in.

Voor nu ga ik je een oefening meegeven om jou een betere nachtrust te laten ervaren.

Als je in bed ligt voordat je gaat slapen doe je het volgende:

Leg je handen op je buik en adem door je buik. Voor 5-10 minuten adem je 3-4 seconden in en 6-8 seconden uit. Zo laat je je lichaam tot rust komen waardoor je makkelijker in slaap kan vallen en dieper slaapt.

Beweging:

Het lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om stil te staan. Bij ons mensen wordt het lichaam beter als het beweegt. Bij materialen slijt het naarmate we het meer gebruiken. Bij ons lichaam werkt het andersom. Door het te gebruiken (bewegen en trainen) maakt je lichaam nieuw en sterker weefsel aan. Dit geld niet alleen maar voor spieren, ook voor zenuwen, bot en bloedvaten. Door te bewegen worden er verschillende hormonen aangemaakt en er stroomt meer bloed. Dit zorgt weer voor een beter herstel.

Beweging en training is belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Als je niet of weinig beweegt wordt je lichaam sneller zwakker en krijgt het meer ontstekingen. Door dagelijks te bewegen en 2 x per week te trainen zorg je voor minder ontstekingen in het lichaam en blijf je sterk. Ik heb alvast een gratis work-out voor je.

Klik HIER om de work-out te starten.

 

Stress:

Stress kennen we allemaal en we hebben het net een beetje te veel. Te veel stress kan leiden tot een tal aan klachten. Als de spreekwoordelijke emmer echt vol zit kun je overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen.

Stress op korte termijn is juist heel goed voor ons lichaam. Op lange termijn niet. Dan spreken we meer over chronische stress.

Op korte termijn schakelt het een aantal hormonen in, adrenaline en cortisol zijn de bekendste.

Deze hormonen moeten niet te lang worden aangemaakt. Ons lichaam is daar ook niet op gebouwd. De hormonen die juist voor rust zorgen worden tijdens stress niet aangemaakt. Het is niet handig om in (echt) stressvolle situaties rustig te worden. Bijv. als je moet rennen voor je leven.

Meestal is het geen levensbedreigende situatie maar vaak werk- en relatie gerelateerd. In deze situatie wil je juist geen stress maar kalmte.

We moeten ervoor zorgen dat de emmer niet te vol loopt. Met deze yoga sessie kan je even de rust opzoeken en laat je die emmer weer even iets leger lopen.

Als je er klaar voor bent klik je HIER om de yoga sessie te starten. Veel plezier!

 

Voeding:

Voeding is het belangrijkste als het gaat om hoe je je voelt. Met name wat je eet en wanneer je iets eet. Naast zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten is de grootste klap die je kunt maken op je gezondheid de frequentie van je eetgedrag.

Voeding heeft o.a. invloed op de bloedsuikerspiegel. Die heeft een groot belang bij wat je eet. De bloedsuikerspiegel houdt veel van koolhydraten. Die zorgt tevens voor de dip na het eten. In de dip wil je lichaam weer suikers (koolhydraten) en je gaat weer eten. Zo gaat het de hele dag door. Weinig energie en je blijft in de vicieuze cirkel. Om hier uit te breken dien je een lange tijd niet te eten. Het liefst 16-20 uur.

Als je 16-20 uur niet eet zal je een groot verschil merken in je energieniveau, pijnklachten, slaapkwaliteit en gewichtsverlies.

Mijn tip is dan ook om minimaal 16-20 uur niet te eten.

Als je om 18:00 klaar bent met eten, dan eet je de volgende dag pas om 12:00 uur weer. Als je nog verder wilt gaan kies dan voor 4 x per week 3 maaltijden per dag en 3 x per week 2 maaltijden per dag.

Klik op de homepage om nog meer tips te krijgen samen met een receptenboek en voedingsschema als je die nog niet hebt.

 

Ademhaling:

Ademhaling is het ondergeschoven kindje als je kijkt naar gezondheid en vitaliteit. Als je je ademhaling op orde hebt kan je veel pijnklachten wegnemen en veel meer stress wegfilteren.

Een verkeerde ademhaling zorgt voor enorm veel problemen bijvoorbeeld nek- en schouderklachten, bekkenproblemen en rugklachten.

Door oppervlakkig en hoog te ademen, met name door je borst, prikkel je het deel van het centraal zenuwstelsel wat staat voor fight/flight. Dit zorgt ook voor een afgifte van stress gerelateerde hormonen zoals je hierboven bij stress al hebt gelezen. Kortstondig is het niet erg. Daar is een borst ademhaling ook voor bedoeld. Als je net fysiek bezig bent geweest is het volkomen normaal. Als je harstslag dan weer zakt moet je ademhaling ook zakken. Letterlijk zakken want je moet door je buik ademen. Een buikademhaling prikkelt de andere kant van het centraal zenuwstelsel namelijk rest/digest. Wat staat voor herstel en groei. Hoe meer je dit deel van het zenuwstelsel prikkelt hoe sneller je herstelt, hoe minder pijnklachten je ervaart en hoe beter je in de vel zit. Alles is met elkaar verbonden en alles heeft invloed op elkaar.

Zorg dat je 3 keer per dag even rustig een aantal buik ademhalingen doet. Heb je hier veel moeite mee? Dan is er werk aan de winkel!

 

Het Immuunsysteem:

Het immuunsysteem is jouw beveiliging tegen alle lichaamsvreemde stoffen die in het lichaam komen. Denk aan bewerkte voeding, medicatie, veel stress, nicotine, alcohol en schade door ongevallen of blessures. Het zit door het hele lijf maar met name in het maag-darmkanaal (van mond tot kont). Hier vormt het de eerste barrière tegen lichaamsvreemde stoffen. Elke keer als jij iets eet zet je het immuunsysteem in werking. Dit blijft ongeveer 14 uur actief. Hoe vaker jij eet hoe meer energie het immuunsysteem gebruikt.

Dit systeem zorgt ervoor dat alles weer opgeruimd wordt en dat je lichaam kan blijven functioneren. Dit systeem bepaald ook waar alle energie naar toe gaat.

Je kan je voorstellen dat dit systeem erg belangrijk voor je lichaam is. Als het veel actief is gaat er ook veel energie naar toe. Hierdoor kan jij je dagelijks moe en futloos voelen.

De beste tip die ik je kan geven is, minimaal 16 tot 20 uur niet te eten.

Als je om 18:00 klaar bent met eten, dan eet je de volgende dag pas om 12:00 uur weer.

Op deze manier geef je je immuunsysteem meer rust waardoor het minder energie nodig heeft. Jij ervaart hierdoor veel meer energie en je verliest ook makkelijker gewicht. Dat is voor de meeste mensen een bijkomend voordeel.

Heb jij moeite om al deze domeinen te verbeteren? Neem dan contact op via onderstaande knop en laat mij je helpen.

gratis

De cheatsheet voor meer energie en gemakkelijk gewichtsverlies!

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!