Het immuunsysteem 

door | 10 jan, 2021

Het domein met de meeste invloed op je lichaam.

In deze blog leer je hoe je met kennis over het immuunsysteem beter begrijpt waarom het immuunsysteem praktisch bij elke klacht centraal staat.

DE BASIS

De makkelijkste manier om de functie van het immuunsysteem beter te begrijpen, is om het voor je te zien als een buis. Deze buis loopt van mond tot kont en het is de belangrijkste scheiding tussen alles wat er aan de buiten- en de binnenzijde gebeurt van het lichaam.

Je kan vast nog wel herinneren dat als je als kind een knikker op at en dat die vanzelf weer naar buiten kwam. Hij is dus nooit “echt” is het lichaam geweest. Als de knikker wel door de darmwand kwam en de lever passeerde kon het naar het hart. Dan zit het daadwerkelijk in het lichaam. Iets moet in de bloedbaan komen om “schade” aan te richten in het lichaam.

Deze basale manier van kijken lijkt ontzettend eenvoudig, maar onderschat dit niet. Deze buis, en dus het functioneren van het immuunsysteem, is de reden waarom mensen last hebben van de volgende symptomen:

  • Wel of niet ziek worden
  • Vitaminen en mineralen optimaal opnemen
  • Optimale energie ervaren overdag
  • Een goede ontstekingsreactie doormaken wanneer ze een blessure hebben
  • Kwalitatief goed slapen
  • Kunnen afvallen als ze dit willen
  • Wel of niet met regelmaat last hebben van pijntjes.

 DIEPER ER OP IN

Het immuunsysteem is als een soort buis, maar zo eenvoudig blijft het niet. Het is fijn als je een paar basisprincipes van het immuunsysteem snapt. Een paar principes zijn als volgt:

  • De opbouw van deze “buis”
  • Hoe je lichaam energie vrijmaakt middels het immuunsysteem
  • De PPIR
  • En nog tal van andere principes.

In deze blog leg ik alvast het eerste principe uit: ‘De opbouw van de buis’. De rest van de kennis zal ik in de Webinar of Masterclass ‘Het Immuunsysteem’ verder uitleggen.

OPBOUW

Het immuunsysteem (de buis) is opgebouwd uit een 4 -tal lagen. Ik leg de lagen van binnen naar buiten uit.

Laag 1: Tunica mucosa (het eerste wat je voelt wanneer je met je vinger het gehemelte aanraakt).

De tunica mucosa bestaat uit éen laagje endotheelcellen. Dit is de eerste fysieke afweer van ons maag-darmkanaal. Je kan deze cellen zien als soldaatjes die strak arm in arm tegen elkaar aan staan. Ze bepalen wat er naar binnen mag en wat er buiten moet blijven. Door stress, ongezonde voeding, medicatie en andere factoren kunnen deze ‘soldaatjes’ verder van elkaar af komen te staan. Hierdoor komen er meer toxische stoffen (gifstoffen) door de maag-darm barrière wat een serie aan klachten triggert.

Laag 2: Tunica submucosa

Komt er iets wat lichaamsvreemd is door het eerste laagje cellen, dan komt het in de submucosa laag terecht. Deze laag is goed uitgerust met lymfatisch weefsel, immuun cellen, bloedvaten en zenuwen. Deze laag is voorbereid om alles wat niet klopt en door de eerste laag heen is gekomen de kop in te drukken. In deze laag zit ook een hele belangrijke zenuw (plexus van Meisner) voor het functioneren van het immuunsysteem.

Laag 3: Muscularis (spierweefsel)

De naam zegt het al, deze laag bestaat uit spieren. Deze spieren zorgen ervoor dat de voedselbrokken door ons maag-darmkanaal verplaatsen. Deze laag heeft zelf weinig te maken met het functioneren van het immuunsysteem. In deze laag zit ook een belangrijke zenuw (plexus van Auerbach) voor het functioneren van vertering door het mobiliseren van de voedselbrokken in ons maag-darmkanaal. Het domein stress en ademhaling hebben invloed op deze plexus en zijn mede om deze reden vaak betrokken bij het ontstaan van darmklachten.

Laag 4: Tunica serosa

Dit is het ophangsysteem van het maag-darmkanaal. Dit kan relevant zijn bij pijnklachten.

Bijvoorbeeld:

  • De dunne darm en lumbaal 3
  • De dikke darm en lumbaal 5 en sacraal 1-2
  • Het diafragma en thoracaal 7-12

VERVOLG

Het begrijpen en beïnvloeden van onbegrepen pijnklachten begint bij de tunica mucosa. Vanuit daar volgt de 6 domeinen methodiek met een aantal stappen:

Stap 1

Door stress, ongezonde voeding, slaapproblemen en een negatieve 3-6 verhouding vermindert de kwaliteit van de tunica mucosa (de soldaatjes van het immuunsysteem).

Stap 2

Hierdoor wordt het lichaam exo-toxisch (lichaamsvreemde stoffen) meer belast. Er komen meer toxische stoffen van buitenaf het lichaam binnen door de ‘open’ barrière van het maag-darmkanaal. De gehele doorbloeding van het maag-darmkanaal komt eerst terecht bij de lever. De lever zit vol met witte bloedlichaampjes en maakt een immuun-reactie op de ‘exo-toxines’.

Stap 3

Tijdens een kwalitatief goede nachtrust doorgaat de lever het detox-proces. Zo werkt de lever alle schadelijke stoffen die overdag binnenkomen er tijdens het slaapproces uit. Hiervoor heeft de lever 6-8 uur nodig. Is de belasting via stress & voeding te groot? (Of krijgt iemand te weinig ‘goede’ slaap). Dan blijven er in de ochtend toxische stoffen over (vrije radicalen).

Stap 4

Deze vrije radicalen slaat de lever in ochtend op in ons fasciale systeem (bindweefsel). Dit is de enige reden waarom mensen stijf wakker worden. Na het douchen, of een paar keer de trap op en neer lopen, vertrekken deze vrije radicale door de toegenomen doorbloeding vanuit het bindweefsel naar de bloedbaan en neemt de stijfheid af.

Stap 5

Deze vrije radicalen gaan op zoek naar zuurstof om te overleven en vinden dit in de slijmvliezen van de ogen, oren en neus. Dus ben je vaak snotterig? Dit is vaak de oorzaak. Naast de slijmvliezen zijn ook gewrichtskapsels erg rijk aan zuurstof waardoor de vrije radicalen zich hier gaan stapelen. De belasting rond het gewricht neemt hierdoor toe en met regelmaat zal je pijntjes ervaren aan je gewrichten.

SAMENVATTING

Je krijgt meer toxische belasting in het lichaam door slechte voedingsgewoonte, stress en een slechte omega 3-6 verhouding in het lichaam. Er wordt zo meer aanspraak gedaan op de detox-functie van de lever. Deze functie wordt alleen tijdens de nacht uitgevoerd, de lever heeft hiervoor ongeveer 6-8 uur voor nodig. Als alle toxines tijdens de slaap worden verwerkt, staat de toxische belasting in de ochtend weer op 0. Lukt het de lever niet, door overmatige belasting, dan slaat de lever de toxines op in bindweefsel (stijf wakker worden). Na bewegen verdwijnt deze stijfheid en komen de toxines in de bloedbaan. Om te overleven gaan deze toxines op zoek naar zuurstof. Deze vinden ze in de slijmvliezen van de neus (snotterigheid) maar ook in het kapsel van gewrichten (pijnklachten). Iemand die met de juiste stress-mindset en gezonde voeding een aanzienlijk slaapprobleem heeft, kan dus via deze weg nog steeds pijnklachten creëren omdat de lever zijn detox-functie niet optimaal kan uitvoeren.

Wil je meer weten over de 6 domeinen aanpak, lees dan de blogs over de andere domeinen en binnenkort kun je je inschrijven voor de Webinar of Masterclass.

gratis

De cheatsheet voor meer energie en gemakkelijk gewichtsverlies!

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!