De 10 geboden met betrekking op krachttraining

door | 26 feb, 2021

  1. Techniek
  2. Gebruik een trainingsschema
  3. Luister naar je trainer
  4. Luister naar je lichaam
  5. Laat je ego thuis
  6. Varieer in oefeningen
  7. Zorg voor een goede nachtrust
  8. Vermijd langdurige stress
  9. Hydrateer
  10. Gebruik een gezond en gevarieerd voedingspatroon

WAAROM KRACHTTRAINING ZO BELANGRIJK IS VOOR IEDEREEN EN HELPT OM BLESSURES TE VOORKOMEN.

Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Als het te lang niet beweegt kunnen er spieren vast gaan zitten.

Dingen doen die je lichaam niet prettig vindt, dat is waar het om draait bij krachttraining. Je moet uit je comfortzone stappen. Anders verandert er niets. Als je iets doet wat je lichaam niet fijn vindt gaat het daar op reageren en word je sterker. Aan de andere kant, als je nooit dingen doet die je lichaam niet prettig vind zal het ook niet veranderen en word je niet sterker maar juist minder sterk. Het lichaam breekt het weefsel juist af want hij denkt we hebben het toch niet nodig. Je ziet dit bij oudere mensen veel gebeuren. Ze kunnen steeds minder omdat ze steeds minder doen. De oudere mensen die fysiek zeer actief zijn, zijn ook sterker. Leeftijd speelt geen rol als het om opbouwen van kracht gaat.

Krachttraining is dus nodig om een buffer op te bouwen zodat als je ziek wordt je niet te ver terug valt.

Daarnaast helpt krachttraining ook mee op andere vlakken zoals, hormonaal, biochemisch, het skelet etc. Allemaal onderdelen waar krachttraining invloed op heeft.

  1. TECHNIEK

 Alles valt en staat met een goede techniek. Ga je aan krachttraining doen zonder een goede techniek dan is de kans enorm groot dat je juist blessures krijgt en je alleen maar zwakker wordt. Neem daarom ook de tijd om de techniek goed beheersen.

  1. GEBRUIK EEN TRAININGSSCHEMA

Het grootste voordeel van een trainingsschema is dat je precies weet of je vooruitgaat of juist niet. Ga je dat niet dan kan je het schema aanpassen. Zo train je op de meest efficiënte manier. Je doet dat nooit te veel of te weinig.

  1. LUISTER NAAR JE TRAINER

Luister naar het advies van je trainer. Zij hebben ervoor gestudeerd en weten waar ze over praten. Ze willen jou alleen maar helpen en je de goede kant op sturen. Als je je huis gaat verbouwen zorg je toch ook voor een goede aannemer? Je luistert dan ook naar hem. Waarom zou je dat niet doen als je je lichaam gaat verbouwen?

  1. LUISTER NAAR JE LICHAAM

Je lichaam is de belangrijkste pijler om het gebied van beginnende blessures te herkennen. Leer naar je lichaam te luisteren. Voel de verschillende pijntjes zodat je leert wat het verschil is tussen spierpijn en blessurepijn. Dit is een proces. Stel je er open voor en langzaam word je er steeds beter in. Dit gaat je het beste helpen om sterk te worden en uit de blessures te blijven.

  1. LAAT JE EGO THUIS

Je ego is je grootste vijand tijdens het trainen. Herken die stem en negeer deze stem. Je kunt niet binnen een maand net zo sterk zijn als mensen die al jaren trainen. Er zal altijd iemand zijn die sterker is en er zal ook altijd iemand zijn die minder sterk dan jou is. Accepteer dat ook! Anders krijg je veel frustraties en dat is zonde.

  1. VARIEER IN OEFENINGEN

 Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd deed. Deze uitspraak zal je veel horen in de sportwereld. Je moet variatie blijven toepassen. Blijf uit die comfort zone stappen. Variatie in oefeningen, tempo, herhalingen en rust pauzes zorgen ervoor dat je vooruitgang blijft maken en niet stil staat.

  1. ZORG VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

In de rust fase groei je. In de training geef je de prikkel aan je lichaam maar na de training gaat je lichaam erop reageren en de grootste aanpassing gebeurt dan in je slaap. Zorg ervoor dat je minimaal 7-9 uur slaapt en niet constant wakker wordt. Een goede nachtrust zorgt voor nog veel meer gezondheidsvoordelen.

  1. VERMIJD LANGDURIGE STRESS

Kortstondige stress is voor je lichaam goed te verwerken. Sterker nog, het houdt je lichaam scherp. Krachttraining is ook stress. Het is alleen van korte duur. De stress zorgt ervoor dat het lichaam erop reageert. Langdurige stress zorgt meer problemen. Dat kan er juist voor zorgen dat het lichaam niet in staat is om te veranderen. Kijk of je de triggers voor langdurige stress kunt aanpassen.

  1. HYDRATEER

Water is leven. Zonder water gaan we dood. We kunnen weken zonder eten maar nog maximaal 3 dagen zonder water. Drink daarom genoeg water. Ons lichaam bestaat voor de helft (bij mannen is het nog meer) uit water. Dit moet wel op orde blijven. Als je traint verlies je ook veel vocht en dat moet aangevuld worden. Het liefst wil je 2 tot 3 liter water drinken per dag over de dag verspreid.

  1. GEBRUIK EEN GEZOND EN GEVARIEERD VOEDINGSPATROON

 Tijdens je training maak je kleine scheurtjes in je spieren. Je lichaam gaat dat daarna herstellen en maakt het sterker dan voor de training. Hiervoor heeft het lichaam wel de juiste bouwblokken nodig. Die bouwblokken moeten er ook nog heen worden gebracht. Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben zorg je ervoor

gratis

De cheatsheet voor meer energie en gemakkelijk gewichtsverlies!

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!