Waarom dopamine de beste vriend is van iedere ondernemer

door | 16 nov, 2021

Ga jij ook wel eens met tegenzin sporten en ben je blij als je thuiskomt? Tijdens het sporten maak je dopamine aan, het gelukshormoon. Dat is nou precies de reden waarom het belangrijk is om te bewegen. Want wist je dat de neurotransmitter dopamine zorgt voor een goede relatie met de zenuwen in je hersenen, en dus uiteindelijk jouw lichaam? Dit heb je weer nodig in je werk als ondernemer. Wat dopamine is en waarom het belangrijk is voor jouw succes vertel ik je in deze blog.

Tussen je oren

Er gebeurt een hoop tussen je oren, de plek waar je hersenen zich bevinden en dopamine aangemaakt wordt. Om je goed te concentreren en gemotiveerd te zijn heb je dopamine nodig. Het hormoon zorgt ervoor dat er prikkels doorgegeven worden. Anders gezegd zorgt het voor een goede communicatie met verschillende zenuwcellen in je hersenen. Het heeft zowel fysiek als mentaal invloed op hoe jij functioneert. Een goede balans is belangrijk, want een tekort of te veel aan dopamine kan veel gevolgen hebben.

“Dopamine zorgt voor een goede communicatie met verschillende zenuwcellen in je hersenen”

 

Prikkelverstoring bij tekort aan dopamine

De motivatie niet voelen door te zetten om een opdracht binnen te halen of extreme vermoeidheid, beide kunnen een gevolg zijn van een tekort aan het hormoon dopamine. Je krijgt niet de juiste prikkels door en dit zorgt ervoor dat je lichamelijk en mentaal veel klachten ervaart. Een slecht eetpatroon – en daardoor onvoldoende vitamines binnenkrijgen – of veel psychische stress kunnen er al voor zorgen dat jouw dopaminegehalte achteruitgaat.

 

Overgevoeligheid

We willen allemaal graag het gevoel hebben dat we ergens bij horen en zijn constant op zoek naar deze bevestiging. Bepaalde prikkels die ervoor zorgen dat we die bevestiging krijgen, stimuleren de aanmaak van dopamine. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon. Daarnaast zorgen alcohol en nicotine ook voor de aanmaak van het gelukshormoon. Een teveel aan alcohol, nicotine en/of telefoongebruik kunnen er weer voor zorgen dat jouw lichaam steeds meer prikkels nodig heeft om dit te ervaren. Verslaving ligt op de loer. Uiteindelijk voel je je grenzen en emoties minder goed aan en zal je steeds sneller overprikkeld raken.

 

Een goede relatie met jouw gelukshormoon

Maar wist je dat de oplossing binnen handbereik ligt? Door te sporten maak je de neurotransmitter aan. Zorg voor balans in jouw lichaam door niet te veel en niet te weinig te sporten. Iedereen heeft daarin andere behoeftes. Hoe kom je erachter wat voor jou het beste werkt? Daar helpt Jamie je graag bij. Neem contact op en ga het gesprek aan. Ervaar wat sporten doet met jouw dopaminegehalte en dus uiteindelijk met jouw levenslust!

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!