Feit of fabel: koude training is gezond

door | 10 mei, 2022

Tegenwoordig zijn er tal van vormen van koude training. Denk aan dompelbaden of koud afdouchen. De populariteit van dit fenomeen stijgt, maar wat heeft het voor effect op je lichaam? In deze blog ga ik in op de Wim Hof methode, koud afdouchen en de effecten van deze ijzige work-out.

Wim Hof methode

Allereerst wil ik ingaan op de Wim Hof methode. Tijdens deze koude training stap je in een ijsbad en focus je op je ademhaling, hierdoor past jouw lichaam zich aan op de stress die de kou veroorzaakt. Je traint hiermee ook je mindset, want het koude water is aan het begin geen pretje en je zou er het liefst direct weer uit stappen.

Zoals Wim Hof zegt: “De kou leert je hoe je je mindset kunt masteren.” Tijdens het ijsbad ga je tot de diepste lagen van je brein en bewustzijn. Zie deze shock als jouw leraar en spiegel. Het is een manier om jezelf te trainen tijdens stressvolle situaties.

 

“De kou leert je hoe je je mindset kunt masteren”

Koud afdouchen

Ben je benieuwd naar koude training en gaat de Wim Hof methode je nog iets te ver? Dan is koud afdouchen misschien wel iets voor jou. Spring na een drukke werkdag onder een koude douche.

In combinatie met ademhalingsoefeningen is het voor mensen die veel stress ervaren een goede manier om stressmomenten in het dagelijks leven te verminderen. De schrikreactie van de koude douche zorgt namelijk voor een hyperventilatie, door ademhalingsoefeningen toe te passen train je de stressreflex van je lichaam en kalmeer je jezelf. Na een paar dagen zal je merken dat je lichaam dit sneller toepast in het dagelijks leven, waardoor je gehele stressniveau uiteindelijk afneemt.

Let op, een ijsbad kan gevaarlijk zijn als je ouder bent of hartpatiënt. Raadpleeg in dat geval eerst een professional.

Hier en nu

Het verminderen van je stressniveau is een van de voordelen. Maar er zijn er meer! Tijdens het koude afdouchen of het ijsbad is het te koud om te denken aan iets anders dan het moment zelf. Je bent even alleen met je ademhaling en de ijzige work-out. Hierdoor kun je letterlijk afschakelen van een drukke werkweek of voorbereiden op die belangrijke afspraak. Je drukt als het ware een resetknop in.

Daarnaast komt er endorfine vrij, waardoor je een gelukkig gevoel zult ervaren en op den duur minder last hebt van stemmingswisselingen.

De grote vraag of koude training een feit of fabel is, hebben we wel beantwoord met deze blog. Er zijn veel voordelen van deze ijskoude training. Ben jij benieuwd wat koude training jou kan brengen? Kom dan eens langs bij Journey Gym by Jamie.

 

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!