Chips verslavend, waarom? Daarom!

door | 4 mrt, 2022

Jezelf beperken tot één handje chips, of slechts een enkel chipje, is het jou ooit gelukt? Grote kans dat jouw antwoord hierop nee is, en je bent niet de enige! In deze blog vertel ik je waarom chips verslavend kan zijn, waarom het teveel eten hiervan een gevaar voor je gezondheid is en wat je kan doen om dit te weerstaan.

Een eeuwenoude trigger

We worden allemaal voor de gek gehouden als het gaat om de verslavende boosdoeners. En het vervelende, dit kost maar één seconde. Alleen al het kijken of opentrekken van een zak chips stimuleert neurotransmitters in ons brein die cravings triggeren. Chips bevat namelijk twee ingrediënten die in de natuur lastig te vinden zijn, zout en snelle koolhydraten.

 

Vond je jaren geleden deze twee elementen in de natuur, dan was hoe meer hoe beter de standaard. De herinnering in ons brein van deze ingrediënten gaat dus ver terug. We zijn nog steeds dezelfde oermens, daarom lukt het ons niet om slechts een paar van deze zoute en knapperige vriendjes te nuttigen. We zijn simpelweg niet bestand om deze natuurlijke reactie tegen te gaan. Het stofje dopamine die chips losmaakt werkt verslavend. Zie dat maar eens tegen te houden.

“Alleen al het kijken of opentrekken van een zak chips stimuleert neurotransmitters in ons brein die cravings triggeren”

Hartziekten op de loer

Het maakt niet alleen dopamine los en zorgt voor cravings… Nee, de hoeveelheid natrium in chips is hoog. En dit bestandsdeel kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er een toename van hartziekten kan zijn bij het eten van te veel chips. In dit geval is voorkomen beter dan genezen. Later wat tips, want hoe komt het toch dat de bodem zo snel in zicht is?

”Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er een toename van hartziekten kan zijn bij het eten van te veel chips

Knapperigheid stimuleert

Naast de ingrediënten blijkt uit het wetenschappelijk onderzoek ‘Appetite’ dat we makkelijker overeten als er niet alleen op de zak staat dat iets knapperig is, maar het daadwerkelijk ook echt crunchy is. Want wij mensen associëren de knapperigheid van voedsel met vers eten. En als iets vers is, dan genieten we er meer van. Daarom wat houvast om je te helpen jezelf te beperken tot een klein zakje chips als snack in plaats van een hele zak.

Overwin de cravings

Een paar tips om deze vriendjes wat vaker te laten staan. Drink een groot glas water in 1 keer leeg. Als je trek hebt kan dit de verleiding in een zak chips tegen gaan. Kan je echt niet van de chips afblijven? Haal het dan weg uit huis. Mijn laatste tip, kom in beweging door een blokje om te lopen of los te gaan in de sportschool, bijvoorbeeld samen met Jamie. Deze tips helpen je de chipsverslaving tegen te gaan!

Binnen 7 dagen meer energie en minder gewicht

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!